Bibliotekerne og ebøger – er vi ved at være der?

I sidste uge var der stor opmærksomhed på ereolen. Det er blevet en stor succes, der for alvor bringer folkebibliotekerne videre med e-bøgerne. Men nu brokker forlagene sig. De vil ikke længere være med til den nuværende model.

Det er vel typisk de danske forlag. De har ikke kunnet eller ikke villet opbygge et marked for e-bøger. Nu har bibliotekerne skabt grundlaget og så kommer de ind og obstruerer. De skulle måske i stedet stramme op og komme ud af deres elfenbenstårne.

Berlingske skrev d. 22/2-12 om Bibliotekers e-boglån under pres (af Søren Kassebeer)
Forlagene lægger op til stramninger, når aftalen om e-bøger på bibliotekerne til efteråret skal genforhandles. Bibliotekerne fastholder, at man ikke ønsker at genere markedet.

TV-Avisen havde bl.a. et indslag. Klippet starter 16:35 minutter inde.

Her påstår Jens Thorhauge, at ereolen “er det første gennembrud for ebogen i Danmark”. Her er jeg ikke enig. For folkebibliotekerne måske nok, men ikke for forskningsbibliotekerne. Her har vi i efterhånden mange år stillet e-bøger til rådighed for studerende og forskere. På CBS Bibliotek har vi ca. 85.000 reele e-bøger med et samlet brug på vel omkring en halv million. Jeg ser ebrary som det første store gennembrud for e-bøger i Danmark.

Men er e-bøger i det hele taget en succes? Skønlitteraturen er i sagens natur nemmere at have med at gøre som læser i e-formet. Problemet er fagbogen, hvor du gerne vil skrive noter, understrege, sætte post-its ind osv. Det er ikke helt nemt. Jeg oplever stort set på alle mine informationsvagtger studerende, der næste slår korsets tegn for sig, når jeg foreslår at de kan læse e-udgaven. De fleste vil hellere vente på at den udlånte papirbog kommer tilbage, eller ligefrem gå i boghandlen og købe bogen.

Hverken de studerende eller forskerne virker til at være klare til skiftet. Hvor hurtigt bliver de det og skal bibliotekerne gå hurtigere frem end de er klar til? De virkede med skiftet til online for tidsskrifterne, men jeg er ikke sikker på, at skiftet går helt så smertefrit for bøgerne.

Ebrary har netop udsendt deres 2011 Global Student E-book Survey. De tidligere kan læses ebray surveys.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i biblioteker, e-bøger. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s